dissabte, 25 de febrer del 2012

“Els rols i la mare que els va parir”, un crit contra els prejudicis socials sexistes

Amb l'eslògan “rols que ens etiqueten... rols que ens discriminen” el Grup 3-D va inaugurar ahir al centre cívic Casinet d'Hostafrancs un muntatge que busca la reflexió individual de l'espectador. La mostra masculina i femenina, el gran quadre, es podrà veure al passadís d'entrada del recinte fins l'11 de març. L'obertura es va completar amb una breu performance i posterior explicació realitzada per les mateixes autores de l'obra.

Anna Bafalluy, Anna López i Montse J.Sorribes, les artistes, han dissenyat l'escultura amb l'objectiu de denunciar el pes dels rols socials i culturals. Han recopilat un conjunt de frases fetes que tothom ha sentit alguna vegada a la vida i les han plasmat en forma de bafarades que surten de dues figures gegants, com si es tractés d'un còmic.

Per exemple, al noi se li associa duresa i masculinitat, personalitat i caràcter. En canvi, per a la noia es pressuposa fragilitat, submissió i preocupació per l'aparença física. Segons afirmen les components del Grup 3-D, si els nens i nenes compleixen aquesta conducta seran feliços i triomfaran a la vida. És a dir, l'educació, el pes de la tradició, limita la llibertat de cadascú.

Les dues figures del gran quadre (una vitrina) són de fusta i estan pintades: blau pel nen i rosa per la nena emfatitzant així altre dels tòpics. A darrere se'ls projecta una ombra que simbolitza el gruix de la pressió social que els condemnarà de per vida.

Com afirma la mateixa explicació de les participants del Col·lectiu d'Artistes de Sants: “les persones que han volgut sortir del seu rol han hagut de lluitar, amb molt de coratge, per trencar el motlle en què han estat etiquetades per la societat i que se'ns posa quan naixem”.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada